Насловна Вести

ГЕМ во Тетово

Македонија нема сила за уште едно НЕ


gem1

Со идеја да ги поттикнат граѓаните да демонстрираат нагласено критичко мислење и да конституираат жесток демократски притисок врз Владата, а се со цел побрзо да влеземе во Европската унија, граѓанската иницијатива „Граѓани за Eвропска Македонија“, минатата недела, на 30 октомври 2009 година, во салата на општина Тетово, организираше трибина на која се разговараше за предизвиците на Република Македонија, пред декемвриската одлука на Советот на министри на ЕУ, за датумот за почеток на преговори.

Повеќе...
 

ГЕМ ја поздравува препораката на Европската комисија

Иницијативата Граѓани за европска Македонија ја поздравува препораката на Европската комисија Република Македонија да ги почне пристапните преговори за членство во Европската Унија. Четири години по добивањето на кандидатскиот статус во 2005 година – долги четири години бавен напредок, самоизолација и авантуристичка потрагата по алтернативни патишта за магистралата што води кон Европа - нашите европски пријатели одлучија на Владата во Скопје да и дадат нов, силен поттик да ги исполни последните обврски, пред финалната политичка одлука на Советот на министри на ЕУ дали уште сега, во декември, ќе го определи датумот за почеток на преговорите. Без таква одлука, за жал, препораката на Европска комисија ќе остане само еден получекор, една несомнено значајна секвенца од нашата понова историја, која ќе не потсетува на пропуштената историска шанса.
Повеќе...
 

Собирање на 100 потписи за иницијативата за референдум за верски објекти на Плоштад Македонија

Драги пријатели,

Конечно ги пребродивме правните лавиринти и од идната недела одново почнуваме со собирањето на иницијалните 100 потписи за иницијативата за референдум за верските објекти на Плоштад Македонија. Би сакале да ве известиме дека вашиот потпис, доколку сте жители на општина Центар, можете да го дадете секој работен ден од следниот понеделник, 19-ти Октомври во подрачната единица на Министерството за Правда во Општина Центар (види мапа) од 8.30 до 16.30 часот.


Срдечен поздрав,

Плоштад Слобода
Граѓани за Европска Македонија

image001
 

СООПШТЕНИЕ

СТОП
за етнона(р)цизмот и националистичкиот говор на омраза!


ГЕМ најостро ја осудува инволвираноста на власта во етноцентричниот проект „Македонска енциклопедија“ кој предизвика вистинско цунами во меѓуетничките односи во Македонија.

ГЕМ бара од сите надлежни институции да преземат решителни мерки за запирање на етничкиот конфликт кој беше предизвикан со политичката промоција на „Македонската енциклопедија“ од страна на премиерот Никола Груевски, кој ја промовираше „објективната“ енциклопедија како придонес кон „вистината за нас во минатото“.

ГЕМ најостро го осудува обидот на премиерот да се амнестира од скандалот со енциклопедијата, да ја префрли целата одговорност на МАНУ и дури да ја замајува јавноста покажувајќи со прст кон некакви „мрачни сили“.

Ако Владата немала намера да се меша во науката, тогаш не е јасно зошто Никола Груевски прво даваше политички оценки на промоцијата на „Македонската енциклопедија“, а потоа се правдаше - „не сум бил ниту прашан, ниту сум учествувал“? Особено загрижува фактот што обидот за себеамнестирање на Груевски беше проследен со говор на омраза кон критичарите на „Македонската енциклопедија“ од страна на провладините новинари кои, бранејќи ги дискриминаторските одредници од енциклопедијата, отворено почнаа да прашуваат „каква изгледна опција за нас Македонците се ЕУ и НАТО“.

ГЕМ го осудува лицемерието на коалициските партнери Груевски-Ахмети, кои најпрвин активно учествуваа во потпалувањето на националистичкиот пожар, потоа трпеливо чекаа две седмици да се рашири говорот на омраза и етничката и верската нетрпеливост, а сега глумат пожарникари и миротворци, божем искрено загрижени за меѓуетничката кохабитација и евроатланските перспективи на Македонија.

ГЕМ потсетува дека потфрлањето на институциите на системот во одбраната на мултиетничкиот соживот во Македонија од „спонтаните“ насилници во Струга, Нерези и на скопскиот плоштад ги охрабри пироманите неказнето да продолжат со говорот на омраза чија ескалација претставува закана за опстанокот на Републиката.
ГЕМ бара од Комитетот за односи меѓу заедниците да одржи итна седница и да ја утврди одговорноста на сите актери кои (со активност или пасивност) не само што го загрозија „развојот на мултикултурната и мултиетничката димензија на македонското општество“ туку ја доведоа Македонија до работ на бездната.


Скопје, 1 октомври 2009 година
Граѓани за европска Македонија


Соопштението на албански јазик (.pdf 110kb)
 

Реакција по повод отфрлањето на иницијативата за референдум од страна на општина Центар

Советниците во Општина Центар од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, ЛДП и НСДП вчера, 3 септември 2009, ја суспендираа волјата на 619 граѓани од општината за да се распише референдум за изградба на верски објекти на плоштадот Македонија. Тоа го направија арогантно, без аргументи и без добра волја да им се излезе во пресрет на граѓаните од нивната општина кои сакаат да си го искористат своето демократско право да влијаат врз одлуките на општината.

Повеќе...
 

Потписите за референдум предадени во општина Центар

„Плоштад Слобода“ и „Граѓани за Европска Македонија“ во изминатите денови собраа 619 потписи од граѓани од Општина Центар и 440 потписи од граѓани од останатите општини за започнување на постапка за референдум за верски објекти на плоштадот Македонија во Скопје. Денес, тие ги предадоа потписите до Советот на oпштина Центар со што и формално може да започне процедурата во Советот на oпштината кој има надлежност да одлучи дали самиот директно ќе распише референдум или ќе отвори пунктови за собирање на 8.800 (20% од вкупниот број полнолетни граѓани во општината) потписи потребни за задолжително распишување на референдум во oпштината.
Повеќе...
 

Ignoring the violence leads to more violence!

PUBLIC ANNOUNCEMENT

We strongly condemn the bully rampage in Nerezi by the football fan mob (part of the "Komiti" group) and lack of appropriate measures by the police to prevent the violence and end the spiral of violence.

These incidents provide another proof for the claim of Citizen for European Macedonia that Macedonia has become a bully state. The police again failed to prevent the assault of the bullies (just like it failed to prevent the violence at the debate in Struga and the rampage of the mob that "spontaneously" gathered on the main square in Skopje). The Minister of Internal Affairs again tried to shift responsibility and to minimize the mob's rampage, and the Prime Minister amnestied the Ministry of Interior (MOI) and stated that after reading the police report he will estimate if the incident involved interethnic conflict. Attempts to present the victims of the violence as a guilty party are also worrisome.

Citizens for European Macedonia remind the MOI that singing of "patriotic songs" which can be found on the Komiti website is an act of inciting ethnic hatred, discord and intolerance – a criminal offence (which has not been sanctioned so far).

We ask that MOI identify and arrest the persons who incited ethnic hatred, discord and intolerance, and to identify and arrest the perpetrators of the criminal offences "participation in a mob committing a crime" (the leaders and the participants), and "participation in a mob which prevents an officer of the law to perform his official duties," while we ask the Prime Minister Gruevski to order commencement of measures which would determine political, personal and command responsibility for the failure to prevent the violence, to put an end to the spiral of violence, and to protect the human rights of the citizens of Nerezi and other citizens who suffered injuries during the violent incidents.

Politicking, avoiding responsibility and minimizing only serve to open space for further incidents and to increase the burden of responsibility for the authorities.

 

Игнорирањето на насилството раѓа уште поголемо насилство!

English version: Ignoring the violence leads to more violence!

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТА

Најостро го осудуваме силеџиското дивеење во Нерези од страна на навивачката толпа (дел од групата „Комити“) и непреземањето на соодветни мерки од страна на полицијата за спречување на насилството и за прекинување на спиралата на насилството.

За жал, уште еднаш се потврди констатацијата на Граѓаните за Европска Македонија дека Македонија стана силеџиска држава. Полицијата повторно не го спречи дивеењето на силеџиите (како што не го спречи насилството на трибината во Струга, и силеџиското дивеење на „спонтано“ насобраната толпа на скопскиот плоштад). Министерката за внатрешни работи повторно се обиде да ја префрли одговорноста и да го минимизира дивеењето на толпата, а Премиерот го амнестира МВР и изјави дека врз база на полицискиот извештај ќе процени дали се работи за меѓуетнички конфликт. Загрижуваат и обидите жртвите на насилството да се претстават како виновници.

ГЕМ го потсетува МВР дека пеењето „патриотски песни“ какви што може да се најдат на веб-страницата на комитите претставува чин на предизвикување национална омраза, раздор и нетрпеливост што претставува кривично дело (кое досега воопшто не е санкционирано).

Бараме од МВР да ги идентификува и уапси предизвикувачите на национална омраза, раздор и нетрпеливост, да ги идентификува и уапси сторителите на кривичните дела „учество во толпа што ќе изврши кривично дело“ (водачите и учесниците) и „учество во толпа што ќе спречи службено лице во вршење на службено дејствие“, а од премиерот Груевски бараме да нареди преземање мерки за утврдување на политичка, лична и командна одговорност за неуспехот да се спречи насилството, да се прекине спиралата на насилството, и да се заштитат човековите права на граѓаните од Нерези и другите повредени граѓани за време на насилните инциденти.

Политиканството, тактизирањето и минимизирањето само отвораат простор за нови инциденти и ја зголемуваат одговорноста на власта.

 

Соопштение

Почитувани граѓани од општина Центар,

Ве известуваме дека неформалните здруженија Граѓани за Европска Македонија и Плоштад Слобода ги собраа потребните 100 потписи на полнолетни жители на скопската општина Центар за граѓанската инициајтива за распишување референцум на кој жителите на оваа општина ќе се изјаснат дали се за или против изградба на црква, џамија и други верски објекти на плоштадот Македонија.

Иницијативата ќе биде поднесена до Советот на општина Центар најдоцна до 20 август, веднаш по враќањето на советниците од годишните одмори, во очекување Советот да одговори во законскиот рок.

И вие можете да ја поддржите иницијативата со својот потпис, почнувајќи од среда 12 август на следниве пунктови:

  • Културен центар Точка, секој работен ден и в сабота од 10 до 17 часот
  • Плоштад Македонија, секој работен ден од 18 до 21 часот
  • Кај фонтаната во Градски парк, в сабота и в недела, 16 и 17 август, од 10 до 14 часот.


Граѓани за Европска Македонија и Плоштад Слобода

Повеќе за иницијативата и за локациите за поддршка (.pdf 1.4MB)

 

 

Презентирање на резултати од истражување на јавно мислење


СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ


Почитувани,

“Плоштад Слобода” и “Граѓани за Европска Македонија” нарачаa теренско истражување на јавното мислење во однос на изградбата на верски објекти на плоштадот Македонија кое го спроведе “Брима Галуп”, со финансиска поддршка на Фондацијата Институт отворено општество – Македонија (ФИООМ). Истражувањето беше спроведено во периодот помеѓу 20-ти и 22-ри Јули врз репрезентативен примерок од 500 луѓе од Општина Центар со +/- 4% маргина на грешка. Според него, дури 70% од граѓаните во општината се против изградбата на било каков верски објект на централниот скопски плоштад, а дури 74% се против подарувањето на земјиштето на МПЦ и ИВЗ. Имајќи ги предвид овие податоци, двете здруженија се одлучија да покренат иницијатива за спроведување на референдум меѓу граѓаните на Општина Центар на кој тие самите ќе одлучат дали сакаат цркви, џамии и теќиња на плоштадот Македонија.

За таа цел, во наредните неколку дена ќе започнеме постапка за собирање на 8.800 потписи (20% од вкупниот број полнолетни граѓани во општината) потребни за задолжително распишување на референдум во општината Центар.

“Плоштад Слобода” и “Граѓани за Европска Македонија” ги повикуваат сите здруженија на граѓани, неформални групи и индивидуалци да им се придружат во собирањето на потписите и да ги поддржат во подоцнежните напори да ги убедат граѓаните на Општина Центар да гласаат “против” на референдумското прашање.


Плоштад Слобода
Граѓани за Европска МакедонијaРезултатите од истражувањето можат да се превземат овде
(.pdf 1.7MB)

Граѓаните/жители на општина Центар кои сакаат да дадат поддршка на оваа иницијатива тоа можат да го направат во деновите петок, сабота и недела (07, 08 и 09 август 2009) во просториите на Културен центар Точка (локација бул. Климент Охридски 15, Скопје, во блокот зад седиштето на МПЦ, спроти седиштето на Здружение на новинари) во период 19.00 - 21.00 часот.

Огласот на настанот во медиумите можете да го видите на линковите подолу:

 

Промоција на предлог државна стратегија за решавање на спорот со Република Грција во врска со името на Република Македонија

Predlog strategijaНа 17 јули 2009, во хотелот Холидеј Ин, пред претставниците на медиумите, Собранието, дипломатскиот кор, граѓанските организации и заинтересираната јавност, ФИООМ ја промовираше Предлог државна стратегија за решавање на спорот со Република Грција во врска со името на Република Македонија, од авторот Стојан Андов, пратеник на Либералната партија.
Повеќе...
 

Втор манифест на Граѓани за европска Македонија: Против молчењето

za-GEM-2 Иницијативата „Граѓани за Европска Македонија“ (ГЕМ), на прес-конференцијата која се одржа денеска, 13 јули 2009 година, го промовираше објавувањето на вториот манифест насловен „Против молчењето“.
Повеќе...
 

Никој нема право да ни ја одземе иднината!

Граѓани за Европска Македонија е иницијатива која ја поттикнува јавната дискусија за проблемите и перспективите на Македонија и која го поддржува и го охрабрува граѓанскиот индивидуализам наместо сè поприсутниот колективизам.

Повеќе...
 

“Граѓани за Европска Македонија” на трибина во Прилеп

ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА БАРААТ ОСТВАРУВАЊЕ НА ВЕТЕНИОТ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ

 

Во Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп, на 15 јуни 2009 година, иницијаторите на „Граѓани за Европска Македонија“ (Владимир Милчин, Жарко Трајаноски, Бранко Героски, Роберто Беличанец и Мерсел Биљали) заедно со Дамјан Здравев од „Плоштад слобода“ дебатираа со граѓаните за актуелните состојби и европските перспективи на државата.

Повеќе...
 

Движењето Граѓани за Европска Македонија на трибина во Крива Паланка

ПАТРИОТИЗАМ Е ДА СЕ ВЕРУВА ВО ЕВРОПСКАТА ИДНИНА НА МАКЕДОНИЈА

VAN_1963На 10 јуни 2009, во салата на Советот на општината во Крива Паланка, иницијаторите на движењето Граѓани за Европска Македонија (Никола Гелевски, Жарко Трајаноски, Бранко Героски, Роберто Беличанец и Мерсел Биљали) заедно со Ирена Цветковиќ од „Плоштад слобода“ дебатираа со граѓаните на Крива Паланка, Кратово и Пробиштип за состојбите и европските перспективи на државата.
Повеќе...
 

Граѓани за Европска Македонија на трибина во Вевчани

ВО МАКЕДОНИЈА Е ТЕШКО ДА СЕ БИДЕ ПОЛИТИЧКО МАЛЦИНСТВО

VevcaniГраѓанската иницијатива „Граѓани за Европска Македонија“ (Бранко Героски, Владимир Милчин, Роберто Беличанец и Мерсел Биљали, заедно со Никола Наумоски од „Плоштад Слобода“), на 29 мај 2009 година во општинската сала, одржа трибина со граѓаните на Вевчани.
Повеќе...
 

Движењето Граѓани за Европска Македонија на трибина во Кавадарци

ПРИБЛИЖУВАЊЕТО КОН ЕВРОПА ЌЕ ГИ ДИСЦИПЛИНИРА ПОЛИТИЧКИТЕ МАФИИ

GEM_KavadarciИницијаторите на движењето Граѓани за Европска Македонија (Никола Гелевски, Владимир Милчин, Бранко Героски, Роберто Беличанец и Мерсел Биљали) на 27 мај 2009 во салата на Општина Кавадарци се сретнаа и дебатираа со граѓаните од Кавадарци и Неготино.

Повеќе...
 

Движењето Граѓани за Европска Македонија на трибина во Берово

ЗАЕДНО И ГЛАСНО ПРОТИВ ПАРТИСКАТА ПОДВОЕНОСТ

berovo 1Иницијаторите на движењето Граѓани за Европска Македонија (Никола Гелевски, Владимир Милчин, Бранко Героски и Роберто Беличанец) на 22 мај 2009 во општинската сала во Берово се сретнаа и дебатираа со граѓаните на Берово.

Повеќе...
 

Движењето Граѓани за Европска Македонија на трибина во Гевгелија

БЕЗ ГРАЃАНСКИ ИНИЦИЈАТИВИ НЕМА ДЕМОКРАТИЈА ВО МАКЕДОНИЈА

Tribina_Gevgelija_GEM_004Синоќа, во преполната сала на „Пионерскиот дом“, иницијаторите на движењето Граѓани за Европска Македонија (Никола Гелевски, Владимир Милчин, Бранко Героски, Жарко Трајаноски и Роберто Беличанец) разговараа со граѓаните на Гевгелија за актуелните проблеми и за европските перспективи на Македонија.
Повеќе...
 

Движењето Граѓани за Европска Македонија на трибина во Ресен

ГРАЃАНСКИТЕ АКЦИИ ТРЕБА ДА БИДАТ КОРЕКТИВ НА ВЛАСТА

Resen_2Иницијаторите на движењето Граѓани за Европска Македонија (Мерсел Биљали, Никола Гелевски, Владимир Милчин и Роберто Беличанец), на 15 мај 2009, во салата на општина Ресен, разговараа со граѓаните за актуелните проблеми и за европските перспективи на Македонија. 
Повеќе...
 


Страница 8 од 10

Најави