Насловна Вести

Промоција на книгата „Темната страна на револуцијата“ од Едмунд Берк

На 3-ти јуни 2010 година, во ГЕМ клубот беше промовирано македонското издание на „Темната страна на револуцијата“ од Едмунд Берк, објавено од страна на Фондацијата Институт отворено општество Македонија.

Книгата „Темната страна на револуцијата“ содржи извадоци од делото „Размислувања за Француската револуција“ и иако е пишувана пред повеќе од двесте години, и денес се смета за едно од антологиските и незаборавни дела во областа на револуцијата, но и демократијата и човековите права воопшто“ смета Владимир Милчин, извршен директор на ФИООМ.

Повеќе...
 

Започнува новиот циклус активности на иницијативата „Граѓани за Европска Македонија“

Опасна е заблудата дека без компромис можеме да станеме членки на ЕУ и НАТО

Власта, преку својата пропаганда, ги стави граѓаните во заблуда и во јавноста создаде впечаток дека е можна понатамошна евроинтеграција без компромис за името, сметаат иницијаторите на „Граѓани за Европска Македонија“ (ГЕМ). По тој повод, на конференцијата за печат одржана на 1-ви јуни 2010 во ГЕМ клубот, најавија низа трибини низ македонските градови, со што би се обиделе на јавноста да и ги предочат реалните позиции на Република Македонија во евроинтегративниот процес.
Повеќе...
 

Покана на промоција

Клик за поголема верзија
 

ОТВОРЕН ГЕМ КЛУБОТ - Место за промоција на граѓанскиот активизам

Во Старата скопска чаршија, на локацијата на поранешна Менада, на 28 мај 2010 година, со присуство на 100-тина членови на ГЕМ, претставници од дипломатскиот кор и други личности од општествено-политичкиот живот во Македонија, свечено се отвори клубот на движењето „Граѓани за Eвропска Македонија“ (ГЕМ).

Повеќе...
 

Момент на вистината

Во пресрет на Европскиот совет кој ќе се одржи на 16ти и 17ти јуни, во Сараево, на 2ри јуни, ќе се одржи Министерски состанок на ЕУ и државите од Западен Балкан, плус Европската комисија (Комесарот за проширување Фуле) и Високиот претставник Кетрин Ештон, плус Турција, Русија и САД. На овој самит во Сараево се очекува да се донесат заклучоци со кои ќе се потврди европската преспектива на државите од Западен Балкан, и би се задржал процесот на интеграција на регионот во ЕУ.
Повеќе...
 

Промоции во Кичево и Кратово

kratovoПромоциите на трите книги од новата едиција „Градот“ („Неред и гротеска“, „Крадат град!“ и „Архитортура и гробализација“) на 4 и 5 мај продолжија во Кичево и Кратово.
Повеќе...
 

Промоции на три книги од едицијата „Градот“ во Ресен и Делчево

ResenКнигоиздателството „Темплум“ и здружението „Плоштад слобода“ кон крајот на април 2010 тргнаа на мала турнеја низ Република Македонија со цел да ги промовираат првите три книги од новата едиција „Градот“. Станува збор за книгите: „Неред и гротеска“ (застапени текстови од шеснаесет автори), „Крадат град!“ (осумнаесет автори) и „Архитортура и гробализација“ од Никола Гелевски (собрани колумни чија заедничка одредница е феноменот на градот). Сите три книги се занимаваат со владиниот проект „Скопје 2014“, и тоа го прават мошне критички. ФИООМ, во рамки на потпрограмата „Книги за дебати за отвореното општество“, обезбеди финансиска поддршка за печатење на книгите и ги организира промоциите низ Македонија во соработка со поранешните центри за поддршка на НВО.
Повеќе...
 

Учеството на граѓанското општество во политичките процеси во Република Македонија

А. Проблеми на разбирањето
Основниот проблем со кој се соочува oној што ќе се обиде да ја промислува темата формулирана во насловот на текстот лежи во кај нас одомаќеното редуцирано разбирање на поимот граѓанско општество. Граѓанското општество кај нас се сведува на невладините организации, односно здруженијата на граѓани, и фондациите.
Медиумите долго одбиваа да прифатат дека се дел од граѓанското општество. Истото важи и за деловниот сектор. Во сопственоста врз медиумите олигарсите гледаат најефикасен инструмент за остварување на нивното влијание во политичките процеси, односно за промовирање интереси кои не секогаш се во хармонија со јавните интереси.

Големите верски заедници посакуваат конкордат со власта и така ја загрозуваат секуларноста на државата. Воведувањето задолжителна веронаука во образовниот систем е најеклатантниот пример за испреплетеноста на интересите на политичарите и клериците. А најсликовитата илустрација за нездравите врски меѓу политиката и верата може да биде изјавата на еден свештеник на Македонската православна црква кој огорчено изјави: "Ние ги удиравме камбаните кога победија (мисли на ВМРО-ДПМНЕ), а тие сега ни бараат да плаќаме данок!
Повеќе...
 

Декларација против реализацијата на проектот наречен „Скопје 2014“

Со огромна доза на загриженост, потполна свесност, без никакви политички предрасуди, а со цел да укажеме на погрешните потези што ги прави актуелната власт, како и на висината на финансиските средства потребни за реализација на проектот „Скопје 2014“, во насока кон совесно, транспарентно и домаќинско работење и трошење на нашиот заеднички буџет, оформен со собирање на даноци и народни пари, ние, долу потпишаните претставници на цивилниот сектор и на институциите, со чувство на длабока лична, морална и широка цивилизациска одговорност ја усвојуваме оваа:

ДЕКЛАРАЦИЈА ПРОТИВ РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА ПРОЕКТОТ НАРЕЧЕН „СКОПЈЕ 2014“

За таа цел предлагаме Владата веднаш јавно да се откаже од спроведувањето на планираните активности и предвидените финансиски средства да ги пренасочи кон:

1. Решавање на проблеми од економската сфера и инфраструктурни проблеми како и решавање на прашања од особен приоритет, какви што се прашањата на стечајните работници и на лицата со посебни потреби, борбата против корупцијата и криминалот, решавањето на проблемите на самохраните родители и на социјалните семејства...

Преземето го целиот документ

Deklaracija
 

Промовирана новата едиција „Градот“

Promocija nova edicija gradotВо неделата навечер, на 28 март, на годишнината од насилнички оневозможениот протест против изградба на верски објекти на скопскиот плоштад, во Точка беше одржана промоција на првите три книги од новата едиција, „Градот“.
Повеќе...
   

Спонтан собир против проектот Скопје 2014

Facebook групата “Скопје 2010, НЕ благодарам” организира:
Спонтан собир против проектот Скопје 2014

Локација: Остатокот од плоштад Македонија
Време: сабота, 06 февруари 2010 14:00
Настан на Фејсбук: http://www.facebook.com/event.php?eid=289001378863&ref=mfНа почетокот беше само црква. И-или џамија. Додадоа уште пар коњаници, еден мост, лавој, неколку гемиџии и.... Скопје во 2014 со хируршки подигнати јагодици, а скапани заби во устата.

Дали приметувате дека анимацијата на владата не го опфаќа оној дел кајшто е печатницата Гоце Делчев? ОД САНИТЕТСКИ ПРИЧИНИ...

Дали приметувате дека ја игнорираат секоја наша интервенција, секој наш обид да кажеме дека НЕ Е ВО РЕД? Дали приметувате како си го силуваат Скопје на редовна база? Ги силуваат архитектите, не силуваат нас во градот, ја силуваат Битола, Крушево, Кавадарци, Охрид, Тетово, Гостивар, Струмица, Ресен... и тоа со стотици миљони евра наменети за патолошките интервенции на еден забеган забеган нецивилизиран свет.

Затоа, да се собереме мирно и Спонтано на оној дел од плоштадот што во овој момент остана неокупиран, и спонтано да го искажеме своето незадоволство.

Не сакаме исклучиво споменици на мажи од македонска националност, сакаме славење на жените, Албанците, партизаните и партизанките, културните работници, комитите, театарскит трупи и сите локални иницијативи што произлегле од разни краеви на нашата земја... сите му придонеле на нашето општество!

Не сакаме нови мостови на Вардар, сакаме суштински да се поврзуваме со нашите сограѓани "од другата страна"

Не сакаме неокласицистички фасади и антички колонади, не во 2014. Не сакаме ни барокни интервенции во просторот кој живее и се развива во 21 век!

Не сакаме црква или џамија на плоштад
Сакаме плоштад на плоштад!

И мораме повторно да го покажеме тоа.
оваа сабота, испијте го кафето порано, и дојдете да го одбраните својот град (а тоа не е само Скопје).

Плоштад Македонија, 14:00 саатот
 

Тужба за клевета против Драган Павловиќ – Латас заради наодите изнесени во написот „Грција ги плаќа нивните, а во Македонија своите новинари за да помине грчкиот предлог“

podnesuvanje-tuzba01-500
Денеска, 22 јануари 2010 година, до Основниот суд Скопје I беше поднесена тужба против уредникот во весникот „Вечер“, Драган Павловиќ – Латас. Тужбата ја поднесоа оштетените Никола Гелевски, Бранко Героски, Владимир Милчин, Ивица Антески, Маја Бојаџиевска, Џабир Дерала, Лидија Димова, Гордана Дувњак, Ѓунер Исмаил, Жарко Јордановски, Ема Марковска Милчин, Ида Протуѓер, Билјана Секуловска и Ерол Ризаов, по повод наодите изнесени во написот „Грција ги плаќа нивните, а во Македонија своите новинари за да помине грчкиот предлог“, објавен во „Вечер“ на 18 декември, 2009 година.

Во тужбата се наведува дека во текстот во „Вечер“ се објавени невистини со цел да им се наштети на угледот и на честа на новинарите, интелектуалците и на претставниците на граѓанските здруженија што се споменуваат.

Тужбата се поднесува против главниот и одговорен уредник Драган Павловиќ - Латас со оглед на тоа дека објавениот текст во „Вечер“ не е потпишан.
 

ЛАГИ, ИНСИНУАЦИИ И ПОДБУЦНУВАЊА

Главниот и одговорен уредник на „Вечер“ Драган Павловиќ Латас, претендент на позицијата водечки погромаш во Република Македонија, уште еднаш го урниса својот весник на рамниште на политичка депонија кога на 18 декември објави непотпишан текст со небулозен наслов „Грција ги плаќа нивните, а во Македонија своите новинари за да помине грчкиот предлог“. Непотпишаниот текст врие од лаги и инсинуации.

Барајќи жртвени јарци и произведувајќи државни непријатели, „македонољубецот“ набрзина скрпил некаков список, небаре „Латасова листа“ на новинари кои, инсинуира тој, биле „платени да помогнат да помине грчкиот предлог за рушење на македонизмот“. Петнаесетте имиња на „платените новинари“, признава тој, ги нашол на сајтот на Сорос, проект Граѓани за европска Македонија. „Рушителите на македонизмот“ се објавиле со име и презиме на сајтот на Фондацијата Институт отворено општество – Македонија, во проектот Граѓани за европска Македонија?!

А кои се, всушност, тие петнаесет „платени новинари“? Седуммина од нив не се новинари. А меѓу нив има и такви кои никогаш ниту напишале ниту кажале во некаков медиум нешто за спорот околу името. На Латас тоа не му е непознато, но тој безобѕирно лаже кога сака да ја постигне нормата, кога „штанца“ непријатели и поттикнува путинофилија затскриен зад божемното македонољубие.

Граѓаните за европска Македонија организираа 24 дебати во 19 градови во Република Македонија. Шеснаесет воведничари и стотина дискутанти учествуваа во тие дебати. Во името на Фондацијата Институт отворено општество – Македонија и со полна кривична и материјална одговорност, јас, како извршен директор на ФИООМ тврдам дека ниту еден воведничар или дискутант не добил ни денар хонорар. Претпоставувам дека на Латас и неговите налогодавци ова може да им звучи неверојатно, но тоа е така! Членувањето во ГЕМ и учеството во активностите на ГЕМ е граѓанско, доброволно и не овозможува никакви приходи, редовни или повремени! Ова не го тврдам прв пат и ќе го повторувам секогаш кога ќе треба да се подзачистат отровните испарувања што ги шират депониите командувани од Латас.

Значи, да подвлечеме црта под лагите и инсинуациите објавени во „Вечер“ на 18 декември 2009 година. Прво, половината од петнаесетмината „платени новинари“ не се новинари. Второ, ниту еден од нив не е платен! Тоа се фактите и тука не помагаат никакви латасовштини.

Доколку петнаесеттемина граѓани одлучат да го тужат клеветникот, ФИООМ ќе им обезбеди правен застапник.

За Фондацијата Институт отворено општество – Македонија,

Владимир Милчин,
Извршен директор
 

СООПШТЕНИЕ

Учеството на еден скопјанец или скопјанка во процесот на носење одлуки кои ги менуваат ликот и содржината на Скопје очигледно функционира поинаку кај нас, во нашата демократија! Тоа зависи од некомуникацијата помеѓу надлежните, законските недоискажаности, како и недруштвеноста на г-динот Владимир  Здравев, тромоста на г-динот Маневски, и духовитоста на г-динот Тодоровиќ. Општинските советници изгласани од граѓаните на Oпштина Центар како да не постојат!

Институционалното попречување на нашата иницијатива за референдум е само дел од системски диригираното задушување на поинаквиот став, кое се демонстрираше и со натрапничко однесување на нашите трибини, игнорирањето на нашите апели за јавна дебата, насилниот прекин на протестот на Плоштад Македонија, игнорирањето на анкетите на јавно мислење и на потписите собрани за започнување на граѓанска иницијатива.

Поднесувавме барања, праќавме писма, пеевме песни, дебатиравме, нè навредуваа, нè маткаа по шалтери и разни канцеларии. Бевме трпеливи и соработливи, направивме сè што побараа, сè што „според законот“ сме требале да го направиме. Ги прифаќавме сите новонастанати услови во процесот и ги исполнувавме навреме. Конечно, Претседателот на Советот на Oпштина Центар, лично ја прифати иницијативата, иако тој, според законот, требал да закаже седница на Советот! А секако дека Министерството за правда не го прифаќа нашето барање без заклучок од несудената седница...

Граѓаните на неброени начини го искажаа своето незадоволство од одлуката за изградба на црква и џамија на плоштадот Македонија, а нивните гласови останаа игнорирани. Дотолку повеќе, се искористија да се обележат и демонизираат иницијаторите, поради нивните ставови. И тоа не е најстрашниот дел! Симптоматичен е начинот на кој активистите „се стимулираат“ да се откажат од иницијативата: со прекршочни пријави, лични закани, јавна осуда, дури и физичка сила пред очите и пендраците на полицијата.

Повиканите на ниеден начин не се почувствуваа повикани да поддржат иницијатива која ќе овозможи нашиот став конечно да добие и своја институционална форма – граѓаните на референдум да се изјаснат дали сакаат цркви, џамии и други верски објекти на главниот плоштад во нивниот град. Добивме рок, но не и упатства, услови, простории и поддршка. Добивме лаги, невкус и осуда, но не и право на нашиот град. Затоа, притисокот нема да престане. Ставот постојано ќе добива нови форми, но содржината ќе остане иста. Ќе се санкционира игнорантното и репресивно однесување кое нè кочи, но не и заплашува!

Овој пат нè одвратија од намерата да практикуваме демократија тука, непосредно меѓу нас. Иако институциите се должни да им помогнат на граѓаните во практикувањето демократија, тие сепак не направија ништо. Едноставно нè натераа да се повлечеме од идејата дека како граѓани, независно, можеме да иницираме референдум. Но борбата не престанува, иако понекогаш изгледа невозоможно да се победи. Ќе најдеме нови начини како да се спротивставиме и ќе продолжиме.
 

ДЕКЛАРАЦИЈА

РАСТРОЈСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ УСТРОЈСТВО!

Одново зачестија вербалните напади врз оние кои јавно изнесуваат политички идеи различни од политиките на власта. Ова станува хронично и загрижувачко. Секое струполување на македонските позиции на меѓународен план актуелната власт се обидува да го амортизира однатре поттикнувајќи лов на вештерки, предавници и внатрешни непријатели.

Пред две недели, владејачката партија на еден докрај небулозен начин жигоса неколкумина граѓани, главно од граѓанскиот сектор, обвинувајќи ги дека биле „на платниот список“ на некогашниот претседател и сегашен водач на опозицијата. Неколку дена потоа, „еден од столбовите на македонската држава“ (како што актуелната власт сака да ја гледа МПц), архиепископот Стефан, ги нападна граѓаните кои се противставуваат на изградбата на верски објекти на скопскиот плоштад етикетирајќи ги како „егзарси“ и „анкетари“ кои работат за нечии туѓи интереси.

Пред три недели, еден од најбруталните извршители на режимот, уредник на телевизија и весник, со невиден простотилак и агресивност им се нафрли (во прв ред како на „педери“) на тројца активисти од невладиниот сектор, со своето бладање кршејќи ги сите можни етички и професионални норми.

На истата телевизија, луѓето кои мислат спротивно од власта беа наречени „квазиинтелектуалци, платени новинари, сепаратисти, платеници на разни служби, обесправени албанци“... а „совесните интелектуалци, добрите новинари, лојалните албанци и невладините организации кои имаат државотворен капацитет“ беа повикани да им се противстават на првите.

Целиот документ на македонски јазик (.pdf)
Целиот документ на албански јазик (.pdf)
Целиот документ на англиски јазик (.pdf)
 

ДЕБАТА: ПРИТИСОЦИТЕ ВРЗ СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ

АКЦИЈА НАМЕСТО КОНФОРМИЗАМ И АПАТИЈА

slika 1Денеска, 19 ноември 2009 година, во Скопје, во организација на граѓанската иницијатива „Граѓани за Eвропска Македонија“, се одржа дебатата „Притисоците врз слободата на изразување“.

На дебатата на која учествуваа новинари, аналитичари и граѓански активисти се дискутираше за актуелните состојби во македонската медиумска сцена, за притисоците врз остварување на правото на слободно изразување и за се почестото користење на говорот на омраза.

Учесниците нагласија дека и медиумите и новинарите се под константен притисок од политичарите и дека владините реклами се дел од процесот кој ги корумпира медиумите. Генерално, новинарите или одбиваат да ја прифатат реалноста, па молчат, или свесно стануваат политички агитатори. Во вакви услови, во медиумите постои цензура, а кај новинарите владее автоцензура. За дел од учесниците на дебатата, во моментов, македонското новинарство е „мртво море“ со кое владее ПР-пропагандата.

slika 2Претставниците од македонската граѓанска сцена сметаат дека граѓанскиот активизам е стерилизиран благодарение на владеечкиот демо-христијански конзервативизам, капитализмот, консумеризмот и остатоците од комунизмот. Етикетирањето и нескриениот говор на омразата, за чие што користење во Македонија не постои соодветна законска регулатива, се оружјето кое власта ги користи за замолчување на новинарите и граѓаните. Граѓанскиот сектор и медиумите не смеат повеќе да се ограничуваат на реакција, туку треба отворено да прозборат и да се борат против методите на замолчување.

На дебатата беше најавено и изготвувањето на тн. „Црна книга на срамот“ во која ќе се забележат сите јавни изблици на тоталитаризам, вербално насилство, говор на омраза и сл.
 

СООПШТЕНИЕ

Почитувани,

На 12.11.2009 Претседателот на Советот на општина Центар нè извести дека ја прифаќа нашата предлог иницијатива и дека собирањето на потребните 20% потписи од полнолетни жители на Oпштина Центар започнува истиот ден. При тоа Претседателот на Советот, намерно или ненамерно, не наведува пред кој државен орган треба да се собираат потписите, каде, односно во чии простории и кога.

Вчера, на 16.11.2009 во подрачната единица на Министерството за правда во Општина Центар, немаше отворен образец за собирање потписи за распишување задолжителен рефрендум на кој граѓанките и граѓаните би го кажале својот став за градењето верски објекти на Плоштадот Македонија.

Ние како иницијатори, неколку пати до сега укажувавме дека во вакви услови е теоретски и практично невозможно да се спроведе една ваква граѓанска иницијатива:
  1. Ни потрошија 6 од 30 дена за собирање потписи заради нивната неажурност и некоординираност. Веќе е јасно дека со недавањето соодветни и навремени информации намерно ја саботираат оваа иницијатива бидејќи се плашат од исходот;
  2. Институциите навремено да си ја завршеа работата и да го префрлеа избирачкиот список во ДИК сега немаше да дискутираме за простории, време и фер услови за спроведување граѓански иницијативи. Жртва сме (граѓанската иницијатива) на маѓепсан триаголник на неодговорноста меѓу ДИК, Министерство за правда и Советот на Oпштина Центар. Граѓаните не се должни да ги координираат институциите, а најчесто се изложени на озлогласената административна стратегија пинг-понг од шалтер до шалтер;
  3. Физички е невозможно во 30 дена од кои само 20 работни, во работно време да се соберат 8.800 потписи. Во Македонија е полесно да се соберат потписи за државен референдум и за кандидатура за претседател отколку за локален референдум. Законот за референдум не само што е лошо напишан (нејасен, недовршен, нелогичен, неусогласен со други закони, неусогласеност на локално и национално ниво) тој е и тешко применлив и целосно зависи од вољата на администрацијата
  4. ВМРО-НП имаат 3 месеци и 33 канцеларии за собирање 10.000 потписи, Министерот за правда преку телевизии ги информира за процедурата и се потпишуваат без лични карти;
  5. Доколку Советот го следеше автентичното толкување за собирање на иницијалните 100 потписи за Предлог иницијатива на државно ниво, го прашуваме зошто не ја следи практиката на спроведување на иницијативи на државно ниво во делот на обезбедување услови за собирање потписи пред да започне самото официјално собирање на потписи?
  6. Во Македонија може да функционираат само октроирани референдуми. Кога Премиерот сака референдум - си го добива, кога граѓаните сакаат - тогаш не може. Повторно се зависи од партиската воља;

Бараме институциите да ни излезат во пресрет и да отворат повеќе собирни пунктови во урбаните заедници низ општината кои ќе работат после 16 часот, исто така бараме рокот од 30 дена да се брои почнувајќи од денот кога ќе бидат обезбедени сите услови, сè со цел остварување на фундаменталното демократско право за учество на граѓаните во донесувањето на одлуките.


Со почит,
Плоштад Слобода    
Граѓани за Европска Македонија
 

ГЕМ во Велес : Ни треба жесток демократски притисок за влез во ЕУ

gem Проевропската ориентација е најпатриотската опција за Македонија. Ова е еден од заклучоците на минатонеделната трибина, која во организација на граѓанската иницијатива „Граѓани за Eвропска Македонија“, се одржа во Велес, на 6 ноември 2009 година. Бранко Героски, Мерсел Биљали, Никола Гелевски, Владимир Милчин, Жарко Трајаноски и Роберто Беличанец на трибината разговараа со велешани за предизвиците кои ја очекуваат Република Македонија пред декемвриската одлука на Советот на министри на ЕУ.
Повеќе...
 

Наградени разгледници

На 29ти Октомври во културниот центар Точка се одржа промоција на наградените графички решенија од конкурсот за разгледници од Скопје, кој го распиша ОКНО во сораборка со ФИООМ. На конкурсот учествуваа 21 автор со над 70 графички решенија со мотив плоштад “Македонија”. Во оваа прилика ви ги претставуваме шестте наградени труда, а останатите можете да ги погледнете на online галеријата на Окно

Клик за поголема верзија
Клик за поголема верзија
Клик за поголема верзија
Клик за поголема верзија
Клик за поголема верзија
Клик за поголема верзија
 


Страница 7 од 10

Најави