Насловна Вести Изложба „Скопје радос ти ќе бидеш“

Изложба „Скопје радос ти ќе бидеш“

izlozba-matej-bogdanovski-1Видео изложбата „Скопје радос ти ќе бидеш“ на Матеј Богдановски, надополнета со перформансот на „Распеани Скопјани“ и диџеј сетот на Соња Исмаил го наполнија ГЕМ клубот вечерта на 13-ти ноември 2010 година, Денот на ослободувањето на градот.

Апстракциите на Богдановски ги коментираат интензивните урбанистички промени кои му се случуваат на Скопје со објектите од проектот „Скопје 2014“ и му задаваат критички и подбивачки поглед на моменталниот општествен контекст.

Изложбата беше збогатена и со промоција на стрипот „КШШЦ“ од Матеј Богдановски, кој ја истакнува желбата за едно поинакво Скопје преку урбана приказна, инсистирајќи на создавањето на една друга слика, различна од досегашната.

Издавањето на стрипот и изложбата се поддржани од Фондацијата Институт отворено општество – Македонија.
 

Најави