Насловна Вести ГЕМ против Бичиклиски - Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ повторно недостапен

ГЕМ против Бичиклиски - Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ повторно недостапен

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Бичиклиски, и по четврти пат не се појави на закажаното рочиште по тужбата за клевета, поднесено од членовите на движењето Граѓани за Европска Македонија (ГЕМ): Роберто Беличанец, Никола Гелевски, Бранко Героски, Владимир Милчин и Жарко Трајаноски.

„За жал господинот Бичиклиски денес по четврти пат не се појави пред судот да ги докаже своите небулозни тврдења дека овие луѓе земале по илјадници евра за, како што вели тој, продажба на името. За жал тој изрази едно драматично непочитување на повикот на судот. Разбравме дека иако поканата стигнала во неговата матична партија, тој одбил да ја подигне. Сепак, новост е тоа што ја дознавме неговата домашна адреса, па следната покана ќе стигне на неговата домашна адреса, и се надеваме дека на следното рочиште закажано за 9-ти мај ќе се појави, бидејќи не му доликува како портпарол на владејачката партија да не го почитува судот“ изјави Бранко Героски од ГЕМ.

Членовите на ГЕМ поднесоа тужба против Александар Бичиклиски поради неговите изјави дека тие зеле околу 50-тина илјади евра со цел да агитираат за промена на уставното име на Македонија. Освен на последното рочиште закажано, за 26-ти март, досега Бичиклиски не се појавил ни на трите претходни (26-ти мај 2011, 30-ти јуни 2011 и 8-ми ноември 2011), под образложение дека не бил уредно повикан.

Истовремено членовите на ГЕМ имаат активна тужба и против актуелниот Министер за финансии, Зоран Ставревски, поради неговите тврдења дека ГЕМ е дел од група организации кои имаат за цел загрозување на уставниот поредок. Во тој случај досега биле закажани пет рочишта, а Ставрески исто како и Бичиклиски, се нема појавено на ниту едно, под изговор дека МВР не може да го пронајде вистинскиот Зоран Ставревски бидејќи имало многу лица со исто име и презиме, иако во тужбата е наведено дека станува збор за Министер за финансии.

 

Најави