Насловна Колумни Жарко Трајаноски Говорот на омраза во „Јуришник“ и во другите изданија на Јулиус Штрајхер

Говорот на омраза во „Јуришник“ и во другите изданија на Јулиус Штрајхер

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Во минатата статија го анализиравме судењето и одбраната на уредникот на нацистичкото списание „Јуришник“, осуден и погубен за злосторства против човештвото на Нирнбершките процеси. Сега ќе ги илустрираме пропагандните техники користени во публикациите на Штрајхер, кои систематски ги „инфицирале“ бројните читатели со омраза кон Евреите. Овие техники не само што поттикнувале структурна дискриминација и стигматизација, туку и физичко елиминирање на Евреите.

21.01.2014

http://okno.mk/node/34909