Насловна Колумни Жарко Трајаноски (Не)етичко новинарство: Математички утки и статистички манипулации

(Не)етичко новинарство: Математички утки и статистички манипулации

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Новинарскиот етички императив „трагај по вистината и известувај за неа“ налага проверка на точноста на информациите од секој извор. Кога изворот е лице кое е на власт, новинар(к)ите имаат етичка обврска будно да ги следат неговите изјави, да прават разлика меѓу фактите и мислењата и да го повикаат на одговорност во случај на непоткрепени фактички изјави.

07.11.2013

http://okno.mk/node/32886