Насловна Колумни Жарко Трајаноски Како (не) треба да се известува за самоубиство

Како (не) треба да се известува за самоубиство

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Во случаите кога има јавен интерес да се известува за самоубиство, новинар(к)ите треба да ја искористат можноста за едукација на јавноста и за разбивање на митовите и предрасудите. Притоа, самоубиството не треба да се претставува како резултат на еден настан или една причина. На пример, во текстот „За два дена две самоубиства“ претставено е самоубиство како резултат на еден „бизарен“ настан „…животот си го одзел најверојатно по една вообичаена семејна расправија за тоа дали таткото ќе му го даде автомобилот или не.“

04.09.2013

http://www.okno.mk/node/31266