Насловна Колумни Жарко Трајаноски Како (не) треба да се известува за самоубиство: Воздржете се од сензационализам!

Како (не) треба да се известува за самоубиство: Воздржете се од сензационализам!

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Македонските медиуми известуваат за самоубиства секојдневно. Само во последниов месец пребарувачот Тајм.мк регистрира над 300 медиумски написи во кои се пишува за самоубиства во и вон Македонија, од кои повеќето ги содржат зборовите „самоубиство“ и „самоуби(л)“ во насловот. Во голем дел од овие написи се известува на сензационалистички начин, а не се почитуваат ни другите конкретни упатства за известување за самоубиство.

23.08.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1001/Kako-ne-treba-da-se-izvestuva-za-samoubistvo-Vozdrzhete-se-od-senzacionalizam