Насловна Колумни Жарко Трајаноски (Не)етичко известување: Дали медиумите влијаат на бројот на самоубиства?

(Не)етичко известување: Дали медиумите влијаат на бројот на самоубиства?

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Новинар(к)ите треба да бидат свесни дека известувањето за случаи на самоубиство е комплексна задача која може да отвори многу етички дилеми и предизвици. Медиумите честопати се критикувани дека со давањето на преголем публицитет, или со сензационалистичкиот пристап, придонесуваат за зголемување на бројот на самоубиства. Кон новинар(к)ите се упатуваат и други критики: дека при известувањето за самоубиствата не покажуваат сочувство и ја експлоатираат човечката трагедија, дека ја вознемируваат јавноста, дека поттикнуваат стигма, дека неретко ја повредуваат приватноста и причинуваат дополнителна штета, и тн.

19.08.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/996/Neetichko-izvestuvanje-Dali-mediumite-vlijaat-na-brojot-na-samoubistva