Насловна Колумни Жарко Трајаноски Етичко известување за кафкијанска лустрација

Етичко известување за кафкијанска лустрација

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Кога новинар(к)ите известуваат за постапките пред комисијата за лустрација треба да ги почитуваат истите етички начела како и за судските постапки:

„…да се почитува принципот на пресумпција на невиност, да се известува за сите вклучени страни во спорот и да не се сугерира пресуда“.

Новинарите имаат етичка обврска да пронајдат рамнотежа „меѓу правото на осомничениот да добие фер судење и правото на јавноста да биде информирана за текот на судскиот процес“.

13.06.2013

http://www.okno.mk/node/29068