Насловна Колумни Жарко Трајаноски Зошто медиумите ги игнорираат проблемите на лицата со попреченост? (2)

Зошто медиумите ги игнорираат проблемите на лицата со попреченост? (2)

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Во претходната анализа со ист наслов укажавме дека посебен етички предизвик за новинар(к)ите е употребата на почитувачки термини за луѓето со попреченост, затоа што непочитувачкиот јазик може да предизвика чувство на исклученост. Но, комплексноста на терминологијата не е единственa причина зошто новинарите не овозможуваат да се чуе гласот на луѓето со попреченост.

15.05.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/873/Zoshto-mediumite-gi-ignoriraat-problemite-na-licata-so-poprechenost-2