Насловна Колумни Жарко Трајаноски Дилемата на затвореникот: несоодветна аналогија

Дилемата на затвореникот: несоодветна аналогија

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Гералд Кнаус, во неговата статија „Македонија и заклучоците на Советот на ЕУ - мал, но значаен чекор напред“ вели: Советот беше вежба за загревање. Сега почнува вистинската игра. Атина и Скопје се соочуваат со дилемата на затвореникот: ако ниедна страна не верува дека решението е можно, и се однесува на тој начин, и двете страни губат. Ако двете страни преземат свесен ризик и побараат заеднички прифатливо решение, постои сериозна можност и двете страни да победат“. Имам три главни забелешки на неговиот заклучок.

14.12.2012

http://okno.mk/node/24263