Насловна Колумни Жарко Трајаноски Говорот на омраза треба да се казнува

Говорот на омраза треба да се казнува

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Во демократските општества се санкционира говорот на омраза. Се казнуваат сите форми на изразување кои шират, поттикнуваат, промовираат или оправдуваат омраза заснована на нетолеранција.

Неодамна, Европскиот суд за човекови права објави документ во кој се промовираат основните принципи и практиката на судот. Документот ни помага да ја препознаеме разликата што ја прави судот во Стразбур помеѓу „вистински и сериозни предизвикувања на екстремизам“ и „правото на индивидуите“ (вклучително и новинарите и политичарите) да ги изразуваат своите гледишта слободно и да „ги повредуваат, шокираат или вознемируваат“ другите.

23.03.2012

http://www.okno.mk/node/18116