Марш во март

Е-пошта Печати PDF
Жарко Трајаноски

Во англискиот јазик, зборот марш и месецот март се изговараат со еден ист збор – „march/March“. На француски, месецот се вика mars, на германски März.

Во древниот Рим март (Martius) бил прв месец во годината именуван според Марс – богот на војната. Не случајно во март започнувала сезоната на воени кампањи.

15.03.2012

http://okno.mk/node/17895