Насловна Колумни Никола Гелевски Поетика на кривотворењето

Поетика на кривотворењето

Е-пошта Печати PDF
Никола Гелевски

Фасадното сквернавање на едно од најиконичните дела во историјата на македонската архитектура, зградата на Владата, е злостор од огромни размери, пред сè во симболична и културна смисла. Тој злостор ги надминува дури и „талибанските“ варваризми (рушењата на култните будистички фигури во Авганистан, на пример), зашто овде уништувањето перверзно се извршува преку камуфлирање и прерушавање (менување на рувото). Во персискиот јазик постои чудесен израз: war nam nihadan, што значи да убиеш некого, да му го закопаш трупот, а потоа преку него да засадиш цвеќе за да се сокрие гробот. Целиот манијакален „проект“ СК014 е токму тоа: убивање и „асанација“ на теренот со најужасно вештачко цвеќе.

25.02.2014

http://okno.mk/node/35808