Насловна Колумни Никола Гелевски Што значеше истрелот на Гаврило Принцип?

Што значеше истрелот на Гаврило Принцип?

Е-пошта Печати PDF
Никола Гелевски

Следната година се одбележува стогодишнината од Првата светска војна. Во Европа и оваа 2013 година мошне интензивно се пишува и полемизира за настаните од пред сто години. Во нашиот регион во фокус е улогата на групата „Млада Босна“ и на нејзиниот член, Гаврило Принцип, атентаторот врз австроунгарскиот престолонаследник Фердинанд. Се разбира, и во новиот свет, по две светски војни, по десетици милиони убиени луѓе, по сто години дистанца, сеуште се поделени мислењата за тогашните настани. Дали навистина истрелот на Принцип ја придвижи големата кланица? Дали младите револуционери биле терористи?

26.11.2013

http://okno.mk/node/33402