Насловна Колумни Никола Гелевски Стогодишнина од Балканските војни

Стогодишнина од Балканските војни

Е-пошта Печати PDF
Никола Гелевски

Балканските војни почнале на 18 октомври 1912 година. Тие било увод во долгата шестгодишна војна што на територијата на Македонија, со мали прекини, траела сѐ до 1918 година. Всушност, во Македонија и пред тоа, во периодот опфатен со Илинденското востание (1903), Младотурската револуција (1908), сѐ до Балканските војни (1912-1913) и Првата светска војна (1914-1918) практично се одвивала континуирана граѓанска војна. На пример, според информациите изнесени во англискиот печат и во британскиот Парламент од почетокот на 20 век, во Македонија помеѓу 1904 и 1908 биле убиени околу 10.000 луѓе. Угледниот историчар Иван Катарџиев во книгата „Македонија сто години по Илинденското востание“ (2003) цитира податок од заседанието од 26.10.1906. на Долниот дом на Британскиот парламент кога било речено дека за првите девет месеци од 1906 година во Солунскиот вилает биле убиени 577 луѓе, во Битолскиот 481, а во Скопскиот 188 луѓе.

05.11.2013

http://okno.mk/node/32841