Насловна Колумни Никола Гелевски Слободата е најголемата западна вредност

Слободата е најголемата западна вредност

Е-пошта Печати PDF
Никола Гелевски

Политичкиот врв во Македонија со помал или поголем интензитет со години вергла дека економското и културното втемелување на новиот општествен и државен поредок треба да се одвива според моделот на западната демократија. Во практиката гледаме нешто друго (демократските видици често завршуваат со бодлива жица - вели Орвел): една прилично гадна мешавина од авторитаризам, феудализам, првобитен капитализам и социјалистичка бирократизираност.

01.10.2013

http://www.okno.mk/node/31947