Насловна Колумни Никола Гелевски Перверзната верзија

Перверзната верзија

Е-пошта Печати PDF
Никола Гелевски

Милан Кангрга, неодамна починатиот значаен филозоф, имаше една интересна теза чија вистинитост, се чини, времето се’ повеќе ја потврдува: во Југославија речиси и не постоеше вистинска левица! „За да не се биде неправеден треба да се каже дека постоеја поединци и помали групи што беа ’лево ориентирани’. Но левица како некаква општествено-политичка сила никогаш немало! Трагедијата беше во тоа што таканареченото лево движење во ликот на една комунистичка партија до сржта беше натопено и многу длабоко формирано со сталинизмот. Сталинизмот, пак, историски и содржински, е најлоша можна десница, контрареволуција на дело, и теориски и практично.

17.09.2013

http://www.okno.mk/node/31600