Насловна Колумни Никола Гелевски За Црвената Виена (и Црното Скопје)

За Црвената Виена (и Црното Скопје)

Е-пошта Печати PDF
Никола Гелевски

Во почетокот на 20 век Виена била фасцинантно место. Во тоа време таму живеат и творат повеќето од клучните интелектуални иноватори кои го одбележаа целиот бурен претстоен век - во музиката (Малер, Шенберг), филозофијата (Витгенштајн), литературата (Музил, Краус, Шницлер, Хофманстал), архитектурата (Лос, Вагнер, Зите), сликарството (Климт, Шиле, Кокошка) психоанализата (Фројд) итн. Денешниов текст зборува за Ото Бауер, член на неформалната група левичарски теоретичари кон која припаѓале некои од највлијателните политички мислители на 20 век.

10.09.2013

http://okno.mk/node/31431