Балкон

Е-пошта Печати PDF
Никола Гелевски

„Балкон“, драмскиот текст на Жан Жене, е една од најпровокативните политички драми во 20 век. Текстот премиерно бил изведен во Лондон 1957 година, но во цензурирана форма. Во Франција дури во 1960 година - но одново во скратена форма - еден театар се осмелил да го постави текстот на сцена (тоа било можно поради доаѓањето на власт на Де Гол, во 1958 година, и на неговиот министер за култура, Андре Малро, кој дал дозвола и за Јонесковиот „Носорог“). Иако Жене не бил пожелен во Америка (три пати одбивале да му дадат виза во периодот 1965-1974), „Балкон“ била мошне успешна претстава на Оф-Бродвеј.

03.09.2013

http://www.okno.mk/node/31252