Насловна Колумни Мерсел Биљали Се насетува пролетта

Се насетува пролетта

Е-пошта Печати PDF
Мерсел Биљали

Приказната нѐ води во древна Индија, кога разбојници киднапирале едно дете и му ја запалиле куќата. Кога таткото се вратил од тешката работа, се запрепастил оти видел само пепел. Помислил дека и неговиот син е пеплосан. Од тој ден страдниот човек деноноќно бил во плач. Поминувале недели, месеци и години, а неговите очи се топеле во солзи. Но, една ноќ детето успеало да им избега на разбојниците. Тропало на вратата на својот дом викајќи: „Тато, отвори, јас сум“. Но, човекот бил убеден дека маалски деца се шегуваат со неговата трагедија, па гласно молел да си заминат. Малиот помислил дека таткото негов веќе го има заборавено, па си заминал и никогаш веќе не се вратил.

01.12.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1118/Se-nasetuva-proletta