Кон водопадите

Е-пошта Печати PDF
Мерсел Биљали

Прославата на стогодишнината од албанската независност и Денот на знамето очигледно дека во крајно фокусирана верзија ја исфрли на површина најреалната слика во сферата на меѓуетничките односи во земјава. Генерална оценка е дека двете најголеми заедници се движат кон тоа што се нарекува психолошка разделба. Сите анализи кои беа направени во постконфликтниот период покажуваа една рапидна кохезивна атмосфера на меѓуетнички план. Во 2006 година, дури 50 проценти од Албанците имале разбирање за чувствата на Македонците во однос на името. Исто така, и кај Македонците имаше големи промени во нивните перцепции во полза на поддршка на Рамковниот договор - од 17 отсто во 2002 година, до 53 отсто во 2006 година. Но, што се случи, зошто возот ни тргна во спротивна насока?

01.12.2012

http://www.plusinfo.mk/mislenje/660/Kon-vodopadite