Насловна Колумни Мерсел Биљали Градители на хаосот

Градители на хаосот

Е-пошта Печати PDF
Мерсел Биљали

Приказната почнува кај една прекрасна убава морска плажа, каде што морските валови преку ноќ исфрлиле на суво безброј морски ѕвездички кои полека умирале при налетот на утринското сонце. На плажата двајца луѓе. Едниот цело време се молел за да се спасат ѕвездичките. Но, кога увидел дека од тоа нема ништо почнал да преколнува, да вика и пцуе. А другиот цело време ќе фател по една ѕвездичка и ќе ја фрлел во море. На тоа првиот вели – што правиш бе човек? Гледаш ли дека ги има на стотина илјади! Нема шанси да се спасат. А другиот уфрлајќи една ѕвездичка во вода возвратил – ама за оваа има шанса.

14.08.2012

http://www.sky.mk/stav/28720-