Насловна Колумни Мерсел Биљали Државата пред колапс

Државата пред колапс

Е-пошта Печати PDF
Мерсел Биљали

Уште во почетокот од владеењето на ова власт се насетуваше тежнение кон сериозна антидемократичност. Власта премногу зборуваше а интелектуалците премногу молчеле. Лесно го конвертирале правото на јавно говорење во пари. Со невиден популизам беше лансиран лажниот преродбенички дух во сечии двор, во сечии дом, во сечија глава, во сечија надеж. Го имаше дури и во брачните кревети. Се наметнуваше уверувањето дека тоа што им се случува на луѓето не е секојдневие, туку ретка благословена среќа што може да се случи само еднаш на илјада години.

09.07.2012

http://www.sky.mk/stav/26182-Колумна-на-Мерсел-Биљали-Државата-пред-колапс.html