Насловна Колумни Мерсел Биљали Тотална изолација

Тотална изолација

Е-пошта Печати PDF
Мерсел Биљали

Позната е шегата за тоа дали Каспикот е море или езеро? Одговорот е дека Каспик не е ниту море ниту езеро, туку нафта. Сосема е сигурно дека и во наредните неколку декади нафтата и гасот ќе бидат стратегиски енергенси во светот и ќе го одредуваат геостратегиското рангирање на државите. Но, голема важност добиваат и државите низ кои ќе транзитираат овие ресурси. Сега каспискиот регион е на фокусот на силните светски петрол-брендови кои таму реализираат договори на повеќе стотина милијарди долари. Енергетските резерви во каспискиот регион се проценуваат на околю чоо милиарди барели нафта и над 250 милиарди метри куб природен гaс.

10.01.2012

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=7DE53A9F48133946B006B6AFA6F61D27