Насловна Колумни Фросина Ременски Незнаењето е сила, незнаењето е моќ

Незнаењето е сила, незнаењето е моќ

Е-пошта Печати PDF
Фросина Ременски

Безбедносниот лаицизам во одбрана на демократијата Увертирата на т.н., лустрација (која кај нас е тотално неразбран процес), трае подолго време - заплетот го гледеме летово - кулминацијата треба да се случи месециве што следуваат, а расплетот (искрено се надевам), ќе претставува корекција на лустрациските деформитети во режија на Комисијата за верификација на факти („Комитет за нарачан линч“). Иако, лустрацијата ја дискутирам и анализирам подолго време на различен начин од медиумски експлоатираниот, секогаш кога зборувам за него не можам, а да не го доведам во апсурдна корелација со процесот на амнестијата во РМ генерално, а особено со амнестијата на злосторствата против човечноста и хуманоста (Хашките случаи). Да биде апсурдот поголем - кога се донесе амнестија за Хашките случаи (само пред една година), немаше медиумски прав, анализи, политички маркетинг за политичкиот придонес и придобивките од тој процес, немаше покажување со прст, плукање, сеир, барање жртви, виновници, одговорност, казни и сл.; немаше анализи за штетите на жртвите, барања за нивната морална сатисфакција; немаше дискусија за пропишаните кривични дела кој ги сториле; немаше јавна документација за истите (освен белезите на мавровските работници и незнаената трага на изчезнатите, жедните од Липково и сл.); немаше величење на процесот на амнестиска демократизација ...

09.08.2012

http://www.sky.mk/stav/28360-

Последно освежено на Среда, 29 Август 2012 13:05