Насловна Колумни Фросина Ременски ЗАКОН ЗА (ЛУС)- (КАС)-ТРАЦИЈА ?!

ЗАКОН ЗА (ЛУС)- (КАС)-ТРАЦИЈА ?!

Е-пошта Печати PDF
Фросина Ременски

Лустрацијата како што првично беше разбран требаше да претставува процес со кој ќе се отстраната опонентите на демократијата и оние кои во поранешниот режим ги кршеле човековите слободи и права. Латинското значење означува "чистење од гревовите", односно приредување државна церемонија на жртвување за чистење од гревовите и покајание на целиот народ секои пет години. Методи слични на лустрацијата по Втората светска војна, по падот на фашизмот, се применувале во некои европски земји - во Франција (епуратион или очистување), Италија (дефашизација) и Германија (денацификација).

23.03.2012

http://sky.mk/stav/18410-2012-03-23-13-19-49.html