Насловна Колумни Фросина Ременски За одговорноста на фантом функционерите со поданички менталитет

За одговорноста на фантом функционерите со поданички менталитет

Е-пошта Печати PDF
Фросина Ременски

Кога на Сократ му сугерирале да ја избегне чашата со отров, тој рекол – „не можам, зошто тој демон внатре, во градите ми пречи во тоа“.

Демонскиот порив од отровот наречен „власт“ е толку присутен што го доведува во прашање опстанокот на вредносниот систем кој треба да ја обезбеди функционалноста на правната држава и демократијата. Отруени (опиени) од власт, водачите на народот забораваат на нивниот внатрешен „морален агент“ кој ги опоменува секогаш кога ќе заборават дека поданичкиот менталитет ќе ги направи робови на туѓа волја, фантом-функционери и слепи извршители на туѓи идеи.

Линк