Насловна Колумни Бранко Героски Ќенеф Унтер ден Линден

Ќенеф Унтер ден Линден

Е-пошта Печати PDF
Бранко Героски

Знаете ли зошто се садени липите во Скопје? Според нашиот драматург Брацо Димитров, „за да се неутрализира реата од ќенефите со миризбите на липите, зашто комунистите не граделе канализации“. Комунистите и Швабите. Не е баш случајно тоа што една од најубавите улици во Берлин, изградена уште во 16 век, се вика како и насловот на оваа белешка – во превод: Под липите. Многу години подоцна, под липите и во задушливата реа на берлинските ќенефи, ќе маршира и Фирерот.

11.12.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1145/Kjenef-Unter-den-Linden-