Насловна Колумни Бранко Героски Лагите и заблудите за македонската независност

Лагите и заблудите за македонската независност

Е-пошта Печати PDF
Бранко Героски

Многу поскромно од очекувањата, без најавената предизборна атмосфера и во очекување на новата балканска турнеја на американскиот дипломат Метју Нимиц, кој најавува нов предлог и притисок за окончување на спорот меѓу Скопје и Атина, минатата недела во Македонија ја прославивме 22-годишнината од независноста. Ефемерието на дневната политичка агенда и обидите на актуелната власт за ретуширање на нашата историја, резултираат со доминација на еден манипулативен поглед врз настаните од пред две децении. Новите бајки на груевистичката пропаганда, кои немаат врска со автентичната историска фабула, за жал, ги голтаат генерации млади луѓе, кои во годините за кои зборуваме одвај биле родени. Во исто време, ни недостасува и официјална историографска интерпретација на тој период, но и мемоарски книги на релевантни учесници и сведоци на настаните.

14.09.2013

http://plusinfo.mk/mislenje/1020/Lagite-i-zabludite-za-makedonskata-nezavisnost