(Не)етичко новинарство: Математички утки и статистички манипулации

Жарко Трајаноски

Новинарскиот етички императив „трагај по вистината и известувај за неа“ налага проверка на точноста на информациите од секој извор. Кога изворот е лице кое е на власт, новинар(к)ите имаат етичка обврска будно да ги следат неговите изјави, да прават разлика меѓу фактите и мислењата и да го повикаат на одговорност во случај на непоткрепени фактички изјави.

07.11.2013

http://okno.mk/node/32886
 

Тупаницата на левиот популизам

Владимир Милчин

Крстоносната војна на Саше Политико против елитата како главна препрека на патот на СДСМ кон победата добива на жестина. Во најновиот негов јуриш во улога на тупаница на левиот популизам, тој му наложи на СДСМ дека „мора да се дистанцира од елитата и Сорос НВО секторот ако сака да победи на избори“.

27.10.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1069/Tupanicata-na-leviot-populizam
 

Фатиле јатрвите за свекрвата

Бранко Героски

Во овие безмалку осум години, сум напишал стотици критички коментари за ликот и делото на премиерот Никола Груевски. Но, никогаш не сум го обвинил имотот што го поседува неговата мајка, становите во кои живее тој со своето семејство. Дури и обратно, ако нешто сум напишал и кажал на таа тема, било следново - не е нормално нашиот премиер да го крие својот придонес во стекнувањето на семејниот имот, чиј титулар е неговата мајка. Секогаш сум мислел дека тоа е една глупава манипулација (демек, еве колку ни е скромен премиерот, дури и бескуќник е човекот), а чинам дека во една прилика, додека ние двајцата се уште разговараме лице в лице, му го имам тоа кажано и нему.

02.11.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1073/Fatile-jatrvite-za-svekrvata
 

Стогодишнина од Балканските војни

Никола Гелевски

Балканските војни почнале на 18 октомври 1912 година. Тие било увод во долгата шестгодишна војна што на територијата на Македонија, со мали прекини, траела сѐ до 1918 година. Всушност, во Македонија и пред тоа, во периодот опфатен со Илинденското востание (1903), Младотурската револуција (1908), сѐ до Балканските војни (1912-1913) и Првата светска војна (1914-1918) практично се одвивала континуирана граѓанска војна. На пример, според информациите изнесени во англискиот печат и во британскиот Парламент од почетокот на 20 век, во Македонија помеѓу 1904 и 1908 биле убиени околу 10.000 луѓе. Угледниот историчар Иван Катарџиев во книгата „Македонија сто години по Илинденското востание“ (2003) цитира податок од заседанието од 26.10.1906. на Долниот дом на Британскиот парламент кога било речено дека за првите девет месеци од 1906 година во Солунскиот вилает биле убиени 577 луѓе, во Битолскиот 481, а во Скопскиот 188 луѓе.

05.11.2013

http://okno.mk/node/32841
 

Европа: еволуција или еутаназија; пат или крчма крај патот?

Никола Гелевски

Иако Европската Унија е единствената реална среднорочна политичка опција за Република Македонија, сепак ќе треба да се чуваме од претераното идеализирање на Европа. Одредена доза на здрава скептичност - ионака повеќе од полезна кога станува збор за културно-политичките прашања - треба да задржиме на нашиот пат кон Европа. Тоа терапевтско одржување на сомнежите не значи дека го минираме европскиот проект; тоа повеќе значи дека се трудиме конструктивно да придонесеме кон тој проект. Се разбира, големи се омаловажувањата од надвор спрема нас; а и мала е нашата самодоверба. Сеедно, мислам дека придонесот на Македонија за комплексната европска приказна може да биде, па макар само во симболичка смисла, мошне значаен.

29.10.2013

http://okno.mk/node/32669
 

Јама за темел

Никола Гелевски

Матрицата на владеење на Груевски е школски пример за авторитарни, па и тоталитарни тенденции. Башка што и самото општество, длабоко заглавено во една несогледлива криза (која има разнородни аспекти: финансиски, гео-политички, идентитетски...), испраќа многу сигнали во истата потенцијално многу опасна тоталитарна насока. Ако, како на општество, ни се случи таа историска несреќа на еден подраматичен начин да „проработи хемијата“ меѓу водачот и неговите фрустрирани поданици - тогаш нема да ни бидат од помош ниту толпата „наши“ олимписки богови ниту христијанското тројство, т.е. моноцентричниот севишен лично!

23.10.2013

http://okno.mk/node/32507
 

Некритичко новинарство: манипулации со стапката на невработеност

Жарко Трајаноски

Најголем дел од медиумите само ја пренесоа изјавата на премиерот, без да ја споредат со претходни негови изјави, без да извршат проверка на фактите и без да ја преиспитаат критички тезата на премиерот дека неговата влада ја намалила невработеноста „за 10 проценти поени“ и тоа „во тежок период кога имаме светска криза и европска должничка криза“.

24.10.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1067/Nekritichko-novinarstvo-manipulacii-so-stapkata-na-nevrabotenost
 


Страница 6 од 74

 

Вкупно поддржувачи - 5428.
  • 216 преку веб сајтот.
  • 3628 во тетратката за поддршка
  • 176 преку имејл
  • 1408 членови на facebook

 


facebook-64x64
Flickr_logo_gem

Пецко (У)кажувања

Овој пат нема да поминете!

gem-ovoj-pat-nema-da-pominete-w200

Преземете го текстот на следниот јазик: [мак], [eng], [alb]

Втор манифест на Граѓани за европска Македонија: против молчењето

manifest-molcenje-baner

Преземете го Манифестот на следниот јазик: [мак], [eng], [alb], [vla], [bos], [srp], [tur], [rmy]

Манифест за Европска Македонија

Manifest_makedonski

Преземете го Манифестот на следниот јазик: [мак], [eng], [alb], [srp], [bos], [tur], [rmy]