Дупнати (д)уши

Никола Гелевски

Груевизмот не слуша. Или, не го слуша она што не сака да го чуе. Аутистичен е, но примитивен и насилен во својата игноранција. Занемарувањето на сè што не доаѓа од овластените центри за мислење, велам, е една од најиритирачките особини на тој мрачен политички феномен. А таа особина, неслушањето и непочитувањето на другиот глас, понекогаш го загрозува општеството повеќе дури и од отвореното насилство (од коешто груевизмот исто така не се воздржуваше, како при затворањето на А1 ТВ или на политичкиот противник Љубе Бошковски).

10.12.2013

http://okno.mk/node/33782
 

Се насетува пролетта

Мерсел Биљали

Приказната нѐ води во древна Индија, кога разбојници киднапирале едно дете и му ја запалиле куќата. Кога таткото се вратил од тешката работа, се запрепастил оти видел само пепел. Помислил дека и неговиот син е пеплосан. Од тој ден страдниот човек деноноќно бил во плач. Поминувале недели, месеци и години, а неговите очи се топеле во солзи. Но, една ноќ детето успеало да им избега на разбојниците. Тропало на вратата на својот дом викајќи: „Тато, отвори, јас сум“. Но, човекот бил убеден дека маалски деца се шегуваат со неговата трагедија, па гласно молел да си заминат. Малиот помислил дека таткото негов веќе го има заборавено, па си заминал и никогаш веќе не се вратил.

01.12.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1118/Se-nasetuva-proletta
 

Дисквалификации

Бранко Героски

Има некои чудни типчиња што се обидуваат со мене јавно да полемизираат за двојните стандарди и за моралот. За да го стесниме просторот и да ги фокусираме полемиките, должен сум јавно да обзнанам дека ги дисквалификувам, односно немам намера да водам расправа за моралот, со следниве лица:

05.12.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1128/Diskvalifikacii
 

Македонија оф-роуд

Бранко Героски

Може Никола Груевски на нашинците по светот да им продава пуфки, но од авион се гледа каква е заднината на неговите патешествија, наречени „роуд-шоуа за привлекување странски инвестиции“. Уште седум години да ака по светот, Груевски нема да стаса да го оствари ветеното пред седум години. Тогаш, ако се сеќавате, тој ни вети 8 милијарди евра странски инвестиции.

04.12.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1126/Makedonija-of-roud
 

Тито дојде, Груевски да си оди

Бранко Героски

Пред некој ден, едно вмровче на Фејсбук нервозно пројаде бурек и почна да прашува кој им дозволил на Титовите леви сили да подигнат нов споменик на Маршалот. Мене споменикот баш и не ми пречи, но морав да го потсетам момчето дека командантот на Титовите леви сили од пред извесно време е на привремена работа во штабот на ВМРО-ДПМНЕ. Прашањето е поставено на погрешна адреса.

03.12.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1124/Tito-dojde-Gruevski-da-si-odi
 

Фракцијата ВМРО-СДСМ го пизми „Слободен печат“

Бранко Героски

Еден портал што лажно се саморекламира како опозициски, еден „сопственик, автор и уредник“ кој јавно предлага СДСМ да се преименува во ВМРО-СДСМ и една мала група членови на оваа фракција, на социјалните мрежа кренаа голема врева поради тоа што „Слободен печат“, во рубриката „Топ 5 коментари“ објавува и ставови на луѓе кои остро ја критикуваат опозицијата. Како што е познато, во оваа рубрика досега објавивме извадоци од колумни на Миленко Неделковски, Мирка Велиновска, Драган Павловиќ Латас, Илија Димовски... За разлика од некои други, ние тие извадоци ги објавуваме без да ги „зачинуваме“ со цинични коментари.

30.11.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1117/Frakcijata-VMRO-SDSM-go-pizmi-Sloboden-pechat
 

Не си ја засадивме иднината

Бранко Героски

Страшно! Скандалозно! Шокантно!

Граѓаните вчера одбија да ја засадат својата иднина. Им беше студено и влажно. Бесплатните автобуси останаа празни. Акцијата „Ден на дрвото“ доживеа фијаско.

Најреномираните светски медиуми, Франс прес, Ројтерс, Ксин хуан, Би-Би-Си и други, кои, како што се пофали владата, во изминатите години со восхит известу­ваа за акцијата, вчера оста­наа без веста на денот. Срамота!

29.11.2013

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1114/Ne-si-ja-zasadivme-idninata
 


Страница 4 од 74

 

Вкупно поддржувачи - 5428.
  • 216 преку веб сајтот.
  • 3628 во тетратката за поддршка
  • 176 преку имејл
  • 1408 членови на facebook

 


facebook-64x64
Flickr_logo_gem

Пецко (У)кажувања

Овој пат нема да поминете!

gem-ovoj-pat-nema-da-pominete-w200

Преземете го текстот на следниот јазик: [мак], [eng], [alb]

Втор манифест на Граѓани за европска Македонија: против молчењето

manifest-molcenje-baner

Преземете го Манифестот на следниот јазик: [мак], [eng], [alb], [vla], [bos], [srp], [tur], [rmy]

Манифест за Европска Македонија

Manifest_makedonski

Преземете го Манифестот на следниот јазик: [мак], [eng], [alb], [srp], [bos], [tur], [rmy]