Насловна

Втор манифест на Граѓани за европска Македонија: против молчењето

Е-пошта Печати PDF

Чекор по чекор, од Македонија направија плодна почва за преродба на фашизмот. Забранија јавно да се критикува власта. На видело извадија параполициски формации. Поттикнаа ксенофобија, расизам и нетрпеливост кон маргинализираните. Развија култ на генетски чисто етничко потекло. Ги прогласија жените за машини за раѓање. Трујат со конспиративни теории. Дежурни виновници се клетите Грци, курвата Европа, неправедниот Запад, „комуњарите“, „влашкото лоби“, а сега и Фуере. Државната пропаганда стана инструмент за контрола на масите. Ги анатемисаа индивидуалноста и критичкото мислење. Сеат семе за нови делби и конфликти. Ја завиткаа земјата во страв.

Против молчењето

Against being silent

Kundër heshtjes

Protiv šutnje

Против ћутања

Contra tãtsarea

Mujal o navakeripe

Susmağa karşı

 

Последно освежено на Вторник, 01 Септември 2009 12:29